Recept na flapjack

Původně skotský koláč z ovesných vloček, v současnosti známý spíše ve formě tyčinek (cihliček, řezů) v oddělení zdravé výživy. Za svého působení v Anglii jsem si prostřednictvím kolegy Pulaskiho oblíbil jak kupovanou verzi, tak i tu domácí.

flapjack

Na internetu lze najít řadu receptů na zaručeně nejlepší flapjack vůbec, ale na můj vkus je výsledek vždycky příliš sladký a vhodný jen jako dezert. Já jsem postupně ubíral cukr i máslo a tak se má spartánská verze liší od jiných. Rovněž jsou k vidění recepty na flapjack s moukou, což sice posune flapjack směrem k většinovému vkusu, ale osobně se použití mouky rád vyhnu.

Obvyklé složení:

  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g másla
  • trochu golden sirupu

Má úprava:

  • 500 g ovesných vloček
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 až 2 vejce

Vzhledem k tomu, že se golden sirup obtížně kupuje, zkusil jsem použít med, což částečně funguje. Nejlepší pojivo je samozřejmě vejce, jenže to zase způsobí to, že bude flapjack tuhý.

Jestli chceme měkký a žvýkavý flapjack, a nebo naopak do křupava vypečený, to ovlivníme:

  • teplotou pečení, která se může pohybovat od 170 °C do 220 °C;
  • obsahem vody v potravinách, například použitím většího množstí jablek, předmáčením vloček apod.

Soudržnost a pevnost zvýšíme již zmíněným užitím nějakého pojiva: vajec, medu, marmelády atd., rovněž přidáním mouky, ale mnohem lepší variantou je vločky pořádně rozemnout rukou.

Ochucení

Z ovoce se mi nejvíc osvědčily banány, hrušky, sušené brusinky (samozřejmě asi rozinky, ale ty já nerad). Okořenit možno vanilkou, skořicí, zázvorem… Velmi vděčná přísada jsou kousky čokolády (používám Orion na vaření). Oříšky lískové, vlašské, pistácie, výborná jsou dýňová semínka. V případě použití slunečnicových nebo sezamových semínek můžeme ubrat trochu másla.

Postup

Jako příklad uvedu svou oblíbenou drsnější verzi, která je vhodná třeba jako zdroj energie na výlet, avšak není vhodná pro rozbabicované bydlenky či uživatele s chatrným chrupem.

500 g vloček vysypu do mísy, vyberu plevy a vločky rozemnu. Mezitím dám do mikrovlnné trouby v hrnku rozpustit máslo, cukr a špetku soli. Do vloček nasypu hodně skořice a vmíchám máslo s cukrem. Přidám dvě vejce. Nakrájím na kostičky dva banány (nebo hrušky) a rozlámu na malé kousky celou čokoládu. Vše promíchám a uhňácám na pekáč (na papír na pečení). Dám do trouby předehřáté na 180 °C a peču do zlatohněda, což trvá přes půl hodiny.

Komentáře 1

  1. #1
    Šárka 24. 06. 2010 @ 12:54

    Naprosto luxusní recept. Zkusila jsem tu verzi s poloviční dávkou cukru, místo hrušek jsem dala broskve a ananas. Ovocné, lehké, svěží. Jako energie na kolo perfektní! ;)