Tažený štrúdl

Babiččin recept na jablečný štrúdl z taženého těsta.

štrúdl

Suroviny (2 šišky)

Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • ½ lžíce octa
  • ½ lžičky soli
  • 3 skořápky vlažné vody
Náplň:
  • 6–8 jablek
  • strouhanka
  • cukr
  • skořice
  • máslo na pokapání
  • žloutek na pomazání okraje

Postup

Všechny suroviny na těsto smícháme, dobře proděláme a necháme 30 minut odpočinout. Pak těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme na tenké placky (aby se těsto nelepilo, poprášíme vál i váleček hladkou moukou).

Vyválené těsto lehce posypeme strouhankou, která pak při pečení nasákne přebytečnou šťávu z jablek. Jablka, nastrouhaná na tenké plátky, poklademe na celou plochu kromě okrajů.

Přiměřeně posypeme skořicí a cukrem, pokapeme máslem, můžeme přidat rozinky, ořechy, mák… Opatrně zabalíme, dáváme pozor, aby se těsto neprotrhlo. Okraje bodou lépe držet, když je podmažeme žloutkem.

Položíme na vymazaný plech nebo použijeme papír na pečení, vložíme do trouby předehráté na 170 °C a pečeme do růžova, tedy asi 30 minut. Deset minut před koncem můžeme potřít rozpuštěným máslem.

Komentáře 1

  1. #1
    Martin Petrásek 16. 11. 2010 @ 17:33

    Jééé, ten dělávala babička taky…, hned bych si dal :-)